Megdőlt az évtizedes elmélet: lehetséges az időutazás

A legendás Vissza a jövőbe című trilógiában a Doki, vagyis Christopher Lloyd találta fel az időgépet, amit egy autóba szerelt be A legendás Vissza a jövőbe című trilógiában a Doki, vagyis Christopher Lloyd találta fel az időgépet, amit egy autóba szerelt be

Washington — Időutazás nem létezik! – hangoztatják évtizedek óta tudományos alapokra hivatkozva a tudósok. Igaz is volt ez az állítás, egészen mostanáig.

Két hete a világsajtó szenzációként tálalta – merthogy az is – Albert Einstein csaknem egy évszázados elméletének bizonyítását, a gravitációs hullámok létezését. A fekete lyukak elképesztően erős tömegvonzása által az idő és tér szövetén keltett gyűrődéseket most először sikerült befogni és mérni, erre a tudományos információra alapozva pedig már a kutatók is elképzelhetőnek tartják, hogy megbontva a tér-idő kontínuumot előre vagy hátra haladhatunk az időben.

6490e8216eca5095e2d3343d1fc08929 b6fe0
Einstein csaknem 100 éves elmélete igazolást nyert


Hogy az időutazás gyakorlati megvalósításához mennyi időre van még szükségünk, azt nehéz megjósolni. De hiszen ki gondolta volna az 1940-es évek végén, hogy attól a kásás, fekete-fehér képet és recsegő hangot kiadó doboztól mindössze negyven évbe telik eljutni a 3D-s, HD minőségű tévéig. Einstein relativitás elméletének végső igazolásával most megtudtuk, az időutazás lehetséges, már csak a megfelelő gépet kell megépíteni, mégpedig úgy, ahogy azt Frank Tipler professzor elképzelte.

4d398be381385094749df52d89a8e6a0 ea846
Az 1985-ös filmben Michael J. Fox össze-vissza repkedett az időben


Először is vegyünk egy nagyon nagy hengert, amely legalább 100 kilométer hosszú, tömege pedig megegyezik a Napéval, vagyis 1,9891x10 a harmincadikon kilogramm. Ennek előállítása egyelőre meghaladja technoló­giai képességünket, de ha összejön, gyakorlatilag kész az időgép. Ezt a hengert érdemes az űrben elhelyezni, tekintve, hogy a Földön komoly pusztítást végezne. Ha a nagyon sűrű hengerünk az űrben lebeg, már csak rá kell bírni, hogy forogjon, méghozzá olyan elképesztő sebességgel, hogy meggyűrje maga körül az idő és tér szövetét, és fogható gravitációs hullámokat bocsásson ki. Nos, ennek a felszínére kell eljutni, adott esetben túlélni, és máris megkezdődhet az időutazás. A gravitációs hullámok közepén pörgő hengertől elszakadva, és a Földre visszatérve több évvel vagy akár évtizeddel is visszamehetünk az aktuális időben.

Nagy lehet a kockázat

Az időutazás persze nem veszélytelen dolog, még ha sikerül is túlélnünk az elképesztő tömegvonzást és a pörgést, egy korábbi idősíkba visszatérve komoly károkat okozhatunk a jövőben. Elég, ha csak a legendás Vissza a jövőbe!-trilógia majdnem-tragédiáira gondolunk, ahol a szüleink hazavágott első randija bizony saját létezésünket is megkérdőjelezi. Márpedig, ha nem vagyunk, hogyan utazhatnánk vissza az időben...?

Blikk.hu

További információk

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!