×

Megjegyzés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/5958

Mit tehetett a középkorban az a lány, aki már elvesztette az ártatlanságát, de szeretett volna férjhez menni?

A középkorban a férfiakat nem kérték számon, a nőket viszont annál szigorúbb erkölcsi szabályok kötelezték: az a lány, aki nem szűzen érkezett a házasságba, hatalmas botrányt kavart. De mit tehetett az, aki már elvesztette ártatlanságát, mégis jól szeretett volna férjhez menni?


Kathleen Coyne Kellyt annyira érdekelte ez a téma, hogy egy egész könyvet szentelt azoknak az eredményeknek, amiket kikutatott a középkori feljegyzésekből. Felhasználta egy salernói orvosnő, Trotula női egészségről írt könyvében talált információkat is. Trotula egészen pontosan arra tért ki, hogyan tagadhatták le az ifjú lányok, hogy nem a férjük az első férfi az életükben.

Elküldte őket a piacra, ahol őrölt cukrot, tojásfehérjét, timsót, gyógyfüveket kellett vásárolniuk, azokat esővízben elkeverni, majd ezzel a keverékkel lemosni magukat a megfelelő helyen. Aki nem bízott ebben a módszerben, az szerzett egy piócát, amivel megsebesíttette magát, hogy vérezzen, a férj pedig megnyugodjon. Kelly szerint ezen túl is léteztek módszerek, például a menyasszony arra a napra időzítette az esküvő napját, amikor magától is megkezdődne a vérzése, sőt,az igazán kétségbeesettek állítólag belöktek a sötét nászszobába egy szűzlányt maguk helyett.

Igen ám, de a férfiak is felkészültek a hazugságokra

Egy 15. századi olasz orvos, Niccolò Falcucci bombabiztos próbát javasolt az ideges vőlegényeknek. Az orvos úgy gondolta, hogy ha egy ruhadarabbal letakart nő megérzi, ha a „legjobb” szénnel füstölnek, akkor már nem szűz. Akinek még maradtak kétségei, az megnyugodhatott, hiszen a leendő asszonyka biztos, hogy nem szűz akkor sem, ha azonnal pisilni kezd, amikor a füst egy cserépkályhából száll fel, meg ha sóskaégetés közben nem sápad el. Az 1200-as években szerencsétlen nők vizeletét kellett ellenőrizni, ha az világos színű volt, tiszta és csillogó, az csak érintetlen altestből származhatott, de akkor is ezt feltételezték, ha a lány hosszabb ideig pisilt, mint egy kisfiú. Az 1300-as években élt John of Trevisa mágnest ajánlott, amit a férjnek az első éjszakán felesége feje alá kellett helyezni. Ha a nő erre úgy reagált, hogy elkezdte ölelgetni férjét, akkor biztos, hogy szűz, ám ha nem, akkor ijesztő látomásra hivatkozva kiugrott az ágyból.

Csak annyit tennénk hozzá, hogy nagyon örülünk, hogy nem a középkorban élünk – bár tegyük hozzá, még ma, ennyi évszázaddal később is vannak még jócskán olyan helyek ezen a Földön, ahol egy lányt büntetlenül meg is ölhetnek azért, mert már nem ártatlan.

Lemon.hu

Képgaléria

{gallery}5958{/gallery}

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!