Hoppá! Az olimpiai aranyérem nem is aranyból készül

Hoppá! Az olimpiai aranyérem nem is aranyból készül

Az idei olimpián hazánk remek sportolóinak is sikerült már jó pár aranyérmet bezsebelniük, de azt gondolták volna, hogy az első helyért járó érem nem is aranyból készül?

Az olimpiai érem egyet jelent a dicsőséggel és a hírnévvel, hiszen így az egész világ tudomást szerez az olyan tehetséges sportolókról, mint például Hosszú Katinka vagy Kenderesi Tamás. Az 500 grammos aranyérem közel 99%-a ezüst és csupán 1,2%-a arany, ami többnyire a borítást takarja. Így a jelenlegi piaci árakhoz viszonyítva az értéke 587 dollár vagyis több mint 160 ezer forint - írja a Daily Mail

 

VxJktkqTURBXy8yMTA4Mzk1MDIxNmFlMjA4NmE5YmI3NzY3OWZhMWE2Yi5qcGVnkZUCzQJsAMLD deb71
Hosszú Katinka életében először nyert olimpiai aranyat Rio de Janeiróban/Fotó: AFP


Mind az 5130 olimpiai és paralimpiai érmet 48 órába telik elkészíteni és egy 80 fős csapat dolgozik azon éjjel-nappal, hogy minden időre kész legyen. Az ezüstöt egyébként újrahasznosítják régi tükrökből és röntgenlemezekből.

Az arany pedig nem tartalmaz higanyt, amit arra használnak, hogy különválasszák az aranyat az érctől és a helyi ökoszisztémát is mérgezhetik vele, ha nem kezelik körültekintően. A legutóbbi alkalom, amikor a sportolók színaranyból készült érmet kaptak az 1912-es svédországi olimpián volt.

Blikk.hu

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!