Színvak emberek életükben először látják a színeket. Nem találom a szavakat.

Színvak emberek életükben először látják a színeket. Nem találom a szavakat.

A világon közel 300 millió ember színvak. Ők nem úgy látják a világot, ahogyan mi, rengeteg színnek a létezéséről még csak nem is tudnak, mert sohasem látták őket. Egy cég kifejlesztett egy speciális szemüveget, amellyel képesek lehetnek úgy látni a világot, ahogy azelőtt soha. Úgy látni a világot, ahogyan mi. Gyönyörű videó.


A videó elején megszólal néhány színvak ember, beszélnek a betegségükről, arról, hogy mennyire kíváncsiak arra, hogy milyen lehet a világot úgy látni, hogy az összes színt érzékelik. A színvakok nem tudják megkülönböztetni a zöld és piros színeket, ezért például egy pipacsmezőt ők teljesen zöldnek, vagy valamilyen fakó árnyalatnak látnak. Rengeteg szín létezéséről nem is tudnak! Belegondoltál abba, milyen érzés lehet, ha egy olyan színt látsz, amit eddig még sohasem láttál, még csak hasonlót sem?

Nos, ezek az emberek kaptak egy lehetőséget, hogy átéljék ezt az élményt. Speciális napszemüvegeket kapnak, amelyek úgy vannak megtervezve, hogy a szem hiányzó érzékelő receptorait ellensúlyozzák, ezzel lehetőséget teremtenek arra, hogy viselőik minden színt úgy láthassanak, mint az egészséges szemű emberek. A reakciók elképesztőek, nagyon megható az egész.


 

További információk

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!