Miért nem dőlt le eddig a Pisai ferde torony?

Miért nem dőlt le eddig a Pisai ferde torony?

Hosszú ideig az emberek attól tartottak, hogy az olasz kisváros nevezetessége, a ferde torony, előbb-utóbb elfog dőlni, mivel alapja nem szilárd talajra volt építve.

A rossz minőségű talaj következtében, az építmény már az építés elkezdésének pillanatától, 1173-tól, elkezdett süllyedni, minek következtében a torony déli irányba dőlt. Nemrégiben fejeződött be egy 18 évig tartó restaurálási folyamat, melynek következtében, a torony süllyedését és dőlését sikerült megállítani. Úgy tűnik tehát, hogy a turisztikai látványosság még hosszú időn keresztül vonzani fogja látogatóit.

A kérdés mégis adott: Hogyan sikerült állva maradnia annyi évszázadon keresztül ennek az építménynek?
A függőleges pozíció megtartásában nagy szerepe van az alátámasztási felületnek. Minél nagyobb ez a felület, annál kisebb a valószínűsége a dőlésnek. Egy tárgy, vagy építmény akkor dőlhet el végérvényesen, ha a súlypontja az alátámasztási felületen kívülre esik. Az épületek esetében tehát ajánlott a minél nagyobb alátámasztási felület létrehozása.

 

vff d3730


Az 56 méteres Pisai torony esetében is ez a magyarázat: az idők során, hiába dőlt a torony 3.9 métert délre, az épület súlypontja ennek ellenére az alátámasztási felületen belül maradt. A tornyot 12 évig lezárták a látogatók előtt, egészen 2001-ig, amikor is a restaurálási munkálatoknak hála, a torony 40 cm-t „egyenesedet”.

A munkálatok 2001 nyarán fejeződtek be, és a torony kapui még ez év decemberében újra megnyíltak az érdeklődők előtt. Jelenleg, biztonsági okokból egyszerre 30-an tartózkodhatnak a harangtoronyban, és a tetejéig 294 lépcsőfok vezet fel. A szakemberek bizakodóak, hiszen a torony 2003 szeptembere óta mozdulatlan.

Az elmúlt évtized munkálatainak köszönhetően sikerült legalább 300 évvel meghosszabbítani életét.

További információk

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!