A szakértők szerint káromkodni jó dolog, a csimpánzok is ezt csinálják

A szakértők szerint káromkodni jó dolog, a csimpánzok is ezt csinálják

Azok a csimpánzok, amelyek elsajátították a jelnyelvet, bizony káromkodnak is. A tudósok szerint ez jó fájdaloműző és közösségépítő módszer.


Az emberek között a káromkodást nem tartják jó dolognak, ám a legújabb kutatások szerint nem véletlenül beszélünk csúnyán. Adott munkahelyi közösségben vagy baráti társaságban a közös káromkodások a bizalom jelének tekinthetők. A káromkodás segít a fájdalmat is tovább bírni: egy vizsgálatban jeges vízbe mártották emberek kezét, és azt figyelték, mennyi ideig bírják, ha közben csúnya szavakat mondanak, és meddig, ha semleges hangnemet ütnek meg.

A káromkodó kísérleti alanyok persze tovább bírták. Még a nők is, pedig az ő szájukból annyira tilos volt korábban csúnya szót hallani, hogy az 1600-as években meg voltak róla győződve, hogy a káromkodó nők szakállat növesztenek és terméketlenné válnak, hiszen felvettek egy ilyen férfias szokást. Sajnos a hozzáállás nem változott túl sokat, bár a nők ugyanúgy káromkodnak, mint a férfiak, utóbbiaknak sokkal több mindent szabad, velük szemben elnézőbb a társadalom.

A csimpánzok káromkodása azonban új megvilágításba helyezheti a témát. A majmok a természetben ürüléküket használják arra, hogy megjelöljék területüket, vagy kimutassák bosszúságukat. 1966-ban Roger Fouts professzor fogadta örökbe az árva csimpánzkölyköt, Washoe-t, az első csimpánzt, akit megtanítottak az amerikai jelbeszédre, s aki utódját magától oktatta ugyanerre. A kutatók egész kis jelbeszélő közösséget alakítottak ki, akiket folyamatosan vizsgáltak. Ekkor látták, hogy az “ürülék” és a “piszkos” jelét a majmok akkor is mutatták, ha csúnyát akartak mondani valakire, ahogy mi emberek is szoktuk. Sőt, a csimpánzok elkezdték dühükben jelzőként használni és emberekre vagy társaikra is mondani, pedig ezt nem tanította nekik senki.

További információk

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!