Mi történne, ha a Föld nem forogna tovább?

Mi történne, ha a Föld nem forogna tovább?

Sokan eljátszottak már a gondolattal, miért is olyan fontos, hogy bolygónk forog, és mi történne, ha megállna? Annyi biztos, hogy nem szeretnénk itt lenni, amikor megtörténik.


Nem úgy éljük mindennapjainkat, hogy szédülünk bolygónk forgásától, eszünkbe sem jut. Ám ha megállna, azt nagyon is észrevennénk: a bolygó gravitációs gyorsulásának negyvenhétszeresével csapódnánk bele valamibe. Ha ez nem ölne meg, akkor azt tapasztalnánk, hogy az óceánok és az atmoszféra továbbra is ugyanúgy forognak, ahogy a Föld tette, mielőtt megállt. Elviselhetetlen, több mint 1000 km/h-s szélre és hatalmas szökőhullámokra számíthatnánk. Az óceánok a pólusok felé mozognának, hiszen ott a legerősebb a gravitáció, de ez pusztító erejű földrengéseket okozna, miközben a tengerek elöntenék a szárazföldeket. Aki vagy ami mindezeket túlélné, az a Föld körüli mágneses védőmező megszűnése miatt bejövő pusztító sugárzásba halna bele.

Persze a Föld nem fog megállni, ám forgása igenis lassul- figyelmeztet Michael Stevens internettudós, aki ezt a videót készítette:


További információk

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!