Frászt kap­ták a stran­do­lók a partra ve­tett bi­zarr lé­nyek­től

Frászt kap­ták a stran­do­lók a partra ve­tett bi­zarr lé­nyek­től

Las­san már a partra sem mer­tek ki­menni Nagy-Bri­tan­ni­á­ban a stran­do­lók, mert olyan bi­zarr dol­go­kat so­dort a ho­mokra a víz, ame­lyek­ről senki sem tudta, hogy mi­cso­dák...


Egy kutyasétáltató találta az első példányt még augusztusban Nagy-Britannia egyik tengerpartján, majd a devoni és cornwalli partszakaszon tömegesen jelentek meg a furcsa, gömbölyű, szőrös lények tetemei.

620x0 54f67


A környékbeliek már lassan a partra sem mertek kimenni, nehogy egy túlélő lény megharapja őket, vagy valamilyen ismeretlen fertőzést kapjanak. Sokan valamiféle földönkívüli parazitának gondolták a bizarr alakú teremtményeket.

Leginkább egy szétrohadt, szőrös baseball labdára hasonlítanak, aminek szétnyílt az egyik oldala a varrás mentén.
A furcsa gömböket végül a hatóságok begyűjtötték, és hamarosan kiderült, szó sincs földönkívüli spórákról, idegen lényekről, vagy ismeretlen szörnyetegekről.

620x0 1 0c0a9


A különös gömbök valójában teljesen ártalmatlan tengeri burgonyák.

 

A tenger mélyén élnek, végig a brit tengerpartok mentén, a homokba fúrva magukat. Ha a tengeri planktonok túlzott virágzásba kezdenek, és túl nyugodt a víz, a tenger fenekén élő lények nem jutnak elég oxigénhez és elpusztulnak. A hullámzás pedig a partra sodorhatja a tetemeket.

620x0 2 bee5d


Legutóbb 1995-ben fordult elő ilyen eset. Több száz ilyen döglött tengeri burgonyát mosott partra a víz Dél-Angliánál..

Ripost.hu

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!