10 magas sarkú cipő típus – megmutatjuk, hogyan viseld őket!

10 magas sarkú cipő típus – megmutatjuk, hogyan viseld őket!

Kihívó tűsarkú, divatos telitalpú, kényelmes törpesarkú vagy szexi platformos magassarkú? Neked melyik a kedvenced? Lássuk, melyiket mikor érdemes viselned!


A legelső magas sarkú cipőket a perzsa lovasok viselték, hogy harc közben felegyenesedve is be tudják akasztani a lábukat a kengyelbe. Azóta sokat változott a világ, és a magas sarkú cipők nekünk, nőknek nélkülözhetetlen segítőink lettek nőies vonalaink hangsúlyozásában.

 

2 bc016

Tűsarkú
A tűsarkú szép, de tegyük a kezünket a szívünkre: nem való mindenkinek! Egyrészt azért, mert kevesen tudnak benne járni! Ugye te is láttál már esetlen, botsáskára hasonlító, rogyasztott térddel járó nőket, miközben tűsarkúban igyekeznek eljutni A-ból B-be? Ha nem érzed biztosnak a járásodat, válassz inkább más fazont! De ha tudod viselni, akkor a tűsarkú akár slim szabású nadrággal, akár szoknyával is remekül mutathat. Ügyelj arra is, hogy ha az átlagos testalkatnál molettebb formákkal áldott meg az ég, akkor a telt idomok hangsúlyozására nem ez a cipő a legmegfelelőbb választás! Azon kívül, hogy a vékonyka, tűhegyes sarok rendkívül ingatag, és esztétikailag sem a legelőnyösebb, egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy mekkora felületen oszlik el testünk súlya.

Telitalpú platform cipők
A telitalpú cipők első hódító körútja – az ókori görög színházak és a gésák után – a II. világháború előtt, az 1930-as években kezdődött. Már akkor is előszeretettel hordták a nők, majd a ’60-as, ’70-es évek hippi korszaka hozta meg ezeknek a cipőknek a valódi sikert. Néhány éve újra a divatos gardróbszekrények egyik alapdarabja, azonban ha alacsonyabb termettel áldott meg a sors, bármennyire is nagy a kísértés, hogy jó pár centivel megnöveld a magasságodat, szoknyához a mérsékelten magas változatokat válaszd! Ha ezt a szabályt nem tartod be, akármilyen szép a cipő, könnyen megtörheti az alakodat, lábadat jóval rövidebbnek mutathatja és megjelenésedből semmi egyéb nem fog megmaradni a nagyérdeműben, csak annyi, hogy mintha lett volna egy lány is a cipőn.

Magassarkú platform cipők
Szintén a ’70-es évek egyik kedvelt alapdarabja volt, és azóta is szinte állandóan jelen van az életünkben az éppen aktuális divatjegyekhez igazodva. A kihívó és igazán nőies darab platform nélküli társainál ugyan extrémebben megjelenéssel rendelkezik, de pont a magasított talprésznek köszönhetően kényelmesebb is. Mivel a talp és a sarok közötti szintkülönbséget a platform csökkenti, járásunk biztosabb lehet egy ilyen darabban. Viseljük bátran nadrággal, szoknyával, alacsonyabb és magasabb termettel, vékonyabb és teltebb formákkal is, mert a csinos platformos cipők jótékonyan nyújtják az alakot.

 

4 6250e
Magas sarkú szandál
A tavaszi-nyári hónapok nagy kedvence a magas sarkú szandál, azonban ügyelj arra, milyen fazont választasz és pláne, milyen anyagból! Ha szereted a magas sarkú szandálokat, megeshet, hogy te is jártál már úgy, hogy a melegben a lábad megizzad és elindult lefelé a lejtőn, azaz a szandál elején kicsúszott az anyaföldre. Ha nem szeretnél lábujjaiddal kapaszkodni a cipőd peremébe, hanyagold a túl magas sarkú és nem megfelelően tartó topánokat! Kerüld el az ehhez hasonló, a napodat is tönkretevő, kellemetlen eseteket, és a cipőválasztáskor figyelj arra, hogy a szandál megfelelően tartsa elöl is a lábadat, és a talprész lehetőleg ne fényes és csúszós anyagból legyen!

Törpesarkú
Az 1950-es évek divatja jó pár éve szintén állandó szereplő a cipődivatban, legtöbbünk igen nagy örömére. Tökéletes átmenetet képez a lapos talpú és a klasszikus magassarkú között, jelentősen megkönnyítve életünket. Ha szeretjük a divatos, nőies, de mégis kényelmes cipőket, a törpesarkú tökéletes választás. Nem kell óriási sarkakon imbolyognunk és egyensúlyoznunk, mégis csinosak lehetünk ezeknek a 2-5 cm-es sarokkal ellátott daraboknak a segítségével. Hordhatjuk nadrággal, szoknyával, munkába, hétköznapra, bármikor, ha egy kis eleganciát szeretnénk csempészni a mindennapjainkba. Ez a fazon remek megoldás lehet akkor is, ha kétszer álltunk sorba, amikor a magasságot osztották, és nem szeretnénk sokkal magasabbnak látszani, de a nőies megjelenésről sem akarunk lemondani!

 

6 37604

Vastag magassarkú
Ez a fazon sem új játékos, édesanyák szekrényében is rábukkanhatunk 1-1 darabra mint fiatalkora meghatározó viseletére. A vastag sarokkal készült cipő az egyik legkényelmesebb magassarkú típus, mégis sokan ódzkodnak tőle, mivel robusztusnak tűnhet. Természetesen itt sem mindegy, hogy a vastag sarok milyen fazonnal társul: ha a cipő orra enyhén keskenyedik, és a sarokrész is kissé befelé helyezkedik el, azaz nem nyílegyenesen, máris nőies formát kapott a topán. Óriási előnye, hogy nem akad be mindenhová, és sarkaltatnunk sem kell hetente.

Hegyes orrú magassarkú
A hegyes orrú magassarkú mindenkinek jól áll, mivel a keskeny, hegyesebb orr nyújtja az alakot. Az, hogy az orrész nem kerek, nem jelenti azt, hogy ne lehetne kényelmes a cipő. Minden a helyes kialakításon múlik: ha a megfelelő részen kezd el keskenyedni a cipő orra és a sarokrész is enyhén befelé irányul, akkor aggodalomra semmi ok, nagy valószínűséggel kényelmes lesz a topán. Persze minden esetben próbáld fel a kiválasztott cipőt! A lábbeli anyagától függően elegáns koktélruhákkal éppúgy viselheted, mint hétköznapra egy toppal és egy farmerrel, ha úgy szeretnél nőies lenni, hogy közben nem csinálsz nagy ügyet a dologból.

Magas sarkú bokacsizma
Idén is divat a bokacsizma, ami esős időben remek választás a tavaszi-nyári hónapokban. Vigyázz azonban, ha nem nadrággal, hanem szoknyával szeretnéd viselni, ugyanis megtöri az alakot, rövidíti a lábakat, és optikailag vastagítja a bokát. Ha úgy érzed, nincs okod aggodalomra, a munkahelyre egy térdig érő szoknyával rendkívül elegáns lehet egy kecsesebb bokacsizma, de ha nem munkába indulsz, egy rövidebb, lengébb, térd feletti szoknyával viselve tekinteteket vonzó szettet állíthatsz össze magadnak.

Pántos magassarkú
A pántok rendkívül jó szolgálatot tehetnek, de nem mindegy, hol helyezkednek el a cipőn! Ha a bokát öleli körbe a pánt, remek tartást adhat, de vigyázzunk, akkor ajánlott ezt a fazont választanunk, ha bokánk keskeny, ugyanis a bokapánt nemcsak a bokát erősíti optikailag, hanem a vádlinkat is. Akkor is figyeljünk, hogy milyen cipőt választunk, ha az egész lábbeli pántos, fűzős fazonú, ugyanis a melegben a láb könnyen megdagad, és egy pántokkal átszőtt magassarkúban úgy nézhet ki a lábunk, mint a kötözött sonka!

 

3 15c12

Telitalpú sportcipő
Ha nem áll tőled távol az extrémebb megjelenés, és nem bánod, ha néhány szempár rád szegeződik, akkor neked találták ki a magasított talprészű sportcipőket! Tény, hogy a viseléséhez kell némi extravagancia, de ha a sportos stílust kedveled, mégsem akarsz lemondani a nőies formákról, a magasított, ék alakú talprésszel ellátott sportcipők neked valók! Sokféle szín közül választhatsz, és mivel idén a fémes, csillogó anyagok ezeken a típusokon is felfedezhetők, még feltűnőbb megjelenést kölcsönözhetsz magadnak!

Nlcafe.hu

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!