Testsúlyproblémák – egy érzékeny téma a párkapcsolatban

Testsúlyproblémák – egy érzékeny téma a párkapcsolatban

Pszichológusok szerint a testsúlyproblémák a nagyon érzékeny témák közé tartoznak egy párkapcsolatban. Nagyon sokan bármit meg tudnak beszélni a párkapcsolatban, azonban a sziluettről és a súlyproblémákról nagyon ritkán esik szó.

Sok esetben még azok az emberek is, akiknek ténylegesen nincs komolyabb súlyproblémája, hajlamosak arra, hogy aggódjanak a testsúlyuk miatt, és ez főleg a nők körében fordul elő. Ezáltal feltehető a kérdés, hogy hogyan segíthetjük a párunkat úgy, hogy ne alakítsunk ki feszült helyzeteket a párkapcsolatban?

Egy külföldön végzett kutatás alapján, melyet az Arizona-i Tucsonban lévő Puget Sound egyetemen és a Washington államban lévő Tacoma-i egyetemen végeztek, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a párok, ahol a nőnek van nagyobb súlyfeleslege, több problémával kell megküzdeniük, mint azok a párok, ahol nincs jelentős súlykülönbség a felek között. A felmérésben részt vevő férfiak 43%-a vallotta azt, hogy jelentős problémának élik meg azt, hogy a nőnek súlyfeleslege van. Ezzel ellentétben a kutatók azt is észrevették, hogy ez a probléma nem jelentkezik azoknál a pároknál, ahol a férfi túlsúlyos.

A kutatók ezáltal nem tudták pontosan megmondani, hogy valóban a súlyproblémák vezetnek-e a párkapcsolatban történő veszekedésekhez, azonban biztosan állították azt, hogy a párkapcsolatban a súlyproblémák stressz faktorként jelentkeznek és nagyon sok kellemetlen szituációt idéznek elő. A kutatás során azt is megállapították, hogy azok a személyek, akiket a párkapcsolatban támogattak, sokkal könnyebben túljutottak ezen a problémán.

„Ha jelen is van a stressz faktor, akkor, amikor a nőnek vagy a férfinek súlyproblémái vannak, ez a stressz tompítva lesz akkor, ha a párkapcsolatban jól működik a kommunikáció és az egyetértés” – nyilatkozta Tricia Burke, a Puget Sound egyetem professzora.

Pszichológusok szerint nagyon fontos az, hogy amikor egy párkapcsolatban valamelyik fél súlyproblémákkal küzd, akkor legyen egy jól működő kommunikáció a párok között. A legrosszabb dolog, ami ilyen esetben előfordulhat az, hogy az egyik partner megjegyzéseket tesz a túlsúlyos párja kinézetére, melyek frusztrációk kialakulásához vezethetnek.

Minden párkapcsolatban vannak kisebb-nagyobb problémák, azonban mindig fontos az, hogy minden helyzetben a felek megfelelően tudjanak kommunikálni egymással. Egy túlsúlyos embernek nagy szüksége van érzelmi támogatásra és figyelemre, ezért a normál testalkatú félnek egyfajta áldozatot kell hoznia azért, hogy támogatni tudja a partnerét. Ha folyton szemrehányásokat és rosszindulatú utalásokat teszel a párodnak a súlya miatt, vagy elutasítóan viselkedsz, nagy lesz az esélye annak, hogy pont az ellenkezőjét érd el annak, amit valójában szeretnél – ahelyett, hogy ösztönöznéd őt arra, hogy lefogyjon, még jobban fogod frusztrálni, mellyel akár a depresszió felé is eltolhatod.

A biztató szavak vagy a kezdeményezés arra, hogy együtt sportoljatok, egyértelmű jele annak, hogy egyetértésben éltek, ezért a súlyproblémákkal küzdő személy sokkal motiváltabb lesz a normál súlya elérésében. Egy kiegyensúlyozott étrend, egy jól kialakított edzésterv és a folyamatos kommunikáció a megfelelő megoldás lehet az ilyen jellegű párkapcsolati problémákra. Ehhez azonban nagyon sok idő, türelem és kitartás kell.

 

tt 03123

További információk

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!